Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Hergebruiken, recyclen, terugwinnen

Wat is duurzaam ondernemen?

Tegenwoordig struikel je over begrippen als duurzaamheid, duurzame innovatie, duurzaam ondernemen, betrokken ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vaak worden deze begrippen te pas en te onpas gebruikt. Maar wat is duurzaam ondernemen nu eigenlijk?

Bij duurzaam ondernemen houdt het bedrijf in de bedrijfsvoering rekening met mens en milieu. Duurzaam ondernemen wordt ook wel duurzame innovatie, betrokken ondernemen of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) genoemd. Duurzaam ondernemen begint bij het dagelijkse werk in het bedrijf, van inkoop tot personeelsbeleid.

Duurzaam ondernemen is nooit echt klaar, er komen steeds weer nieuwe mogelijkheden en uitdagingen om de duurzame activiteiten in een bedrijf opnieuw richting te geven.

Erkend Duurzaam Plus certificaat

Om duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen concreet te maken, doet Terwolde mee met het programma Erkend Duurzaam Plus. Dit programma, speciaal ontwikkeld door BOVAG, toetst bedrijven in de automotive sector op zaken als energiebesparing en het scheiden van afvalstromen, aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van personeel, werkomgeving en de verkoop van energiezuinige auto’s. De BOVAG brengt met dit programma de duurzaamheid van elke dealer in kaart. Het onderzoek wordt getoetst door het onafhankelijke Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM).

De richtlijn vermeldt de Europese doelstelling van een 20% lager Europees energieverbruik in 2020. Conform de Europese wet- en regelgeving voeren wij alle energiebesparende maatregelen door die binnen vijf jaar worden terugverdiend. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het plaatsen van LED-verlichting, aanwezigheidsdetectie en slimme meters waarmee op verschillende locaties een besparing mogelijk is op de energierekening. Terwolde Renault heeft voor alle negen vestigingen het Erkend Duurzaam Plus certificaat van het IvDM ontvangen voor Duurzame Bedrijfsprocessen en Milieuverantwoord op het gebied van energie en afvalstoffen. Het Plus certificaat is 2 jaar geldig.

mode_of_travel  

Voordelen voor het milieu bij duurzaam ondernemen

Het als bedrijf doorvoeren van kleine en grotere veranderingen kan een groot verschil maken voor het milieu. Bij Terwolde hebben we, verdeeld over verschillende vestigingen, o.a. onderstaande duurzame zaken gerealiseerd:

  • Gescheiden afval (b.v. papier, plastic, autobanden, olie). Door de afvalstromen beter te scheiden, is het totaal aan restafval fors minder.
  • Energiebesparing door kantoorverlichting die automatisch uitgaat na een bepaalde tijd van inactiviteit.
  • Waterbesparende kranen met moment- of drukknoppen die de watertoevoer in tijd beperken.
  • 2.100 zonnepanelen dak vestiging Groningen, die de gehele stroomvoorziening voor hun rekening nemen.
  • Energiezuinige ledverlichting.
  • Warmtepompen van de nieuwste generatie (geen gasvoorziening).

…en er kan nog veel meer gedaan worden!

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen is een belangrijk speerpunt binnen de bedrijfsvoering van Terwolde Renault. Wij streven naar verantwoord ondernemen voor milieu én mens en zijn ons bewust van het belang om bij te dragen aan een betere, gezondere samenleving. 

Wij zetten ons actief in op onderwerpen als recyclen en elektrisch rijden om op die manier de belasting voor het milieu vanuit onze organisatie zoveel mogelijk te verminderen.

Hergebruiken, recyclen, terugwinnen

Een prachtig doel waarin Terwolde zich helemaal in kan vinden. Wist u dat het interieur van de nieuwe Renault ZOE voor het grootste gedeelte is gemaakt van gerecycled materiaal? De ZOE combineert comfort met respect voor het milieu. Mede mogelijk gemaakt door de unieke stoelbekleding van 100% gerecycled materiaal.

Het gaat om gerecyclede gordels die verwerkt zijn in de stof van het interieur. Naast oude gordels zijn hier ook plastic flesjes en textielresten in verwerkt.

Het nieuwe productieproces schijnt zijn vruchten af te werpen, want de CO2-uitstoot wordt met 60% verminderd, aldus Renault. Ze verwerken de stof niet alleen in de stoelen, maar ook in het dashboard, rondom de versnellingspook en in de portieren.

Meer weten?

Benieuwd hoe uw bedrijf meer kan doen voor mens en milieu door duurzaam verantwoord te ondernemen? Kijk op de site van Erkend Duurzaam.